• Nawoord

  9 november 2020

  En met het nawoord ben ik dan toch aan een punt gekomen vanwaar wat het boek moet worden gerealiseerd. Worden, omdat ook na het laatste woord nog veel te doen staat. Waaronder een redactie, het na laten kijken op spelfouten, het vinden van een geschikte uitgever. Dit laatste vraagt nog meer geduld. En vertrouwen. Deze tijd is nou niet de meest gunstige om een uitgever te verleiden tot publicatie. Maar echt, het komt er aan!

  Lees meer >> | 183 keer bekeken

 • Laatste deel?

  6 september 2020

  Heel Amsterdam was zijn huis aan het ruimen, dat heb ik niet gedaan, hoewel wij net zo goed aan nieuwe matrassen toe zijn. En hoewel de pandemie en lock-down ook alle gelegenheid gaven rustig thuis te blijven en door te werken, wilde het met de concentratie niet altijd lukken. Toch is deel 4 een mooi geheel geworden. Het boek zou hiermee geschreven kunnen zijn... of komt er nog een toegift?

      

  Lees meer >> | 219 keer bekeken

 • Tika en mijn atelier

  4 maart 2020

  Hoe is het om een icoon te zijn?

  Ik heb de eer om tussen Noord Hollands iconen ze zijn geplaatst in de vorm van een interview met Robert Jan de Boer van 4 minuten in mijn atelier.
  NH nieuws iconen wordt vandaag, woensdag 4 maart uitgezonden op NH Media (voorheen RTV NH en RTV Noord-Holland). De eerste keer op tv om 17.20 uur, met een herhaling ieder uur.

  Directe link naar:
  NH Nieuws: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/263049/actrice-maroesja-lacunes-ik-bleef-tika-uit-tita-tovenaar-wat-ik-ook-deed

  Je kunt het altijd weer terugvinden via https://www.nhnieuws.nl/iconen

  Lees meer >> | 300 keer bekeken

 • Deel 4

  26 februari 2020

  Het begin van het vierde en laatste deel is gemaakt. Maar daarmee is het eind nog niet in zicht. Steeds duiken nieuwe herinneringen en feiten op. Oudere moeten bezinken. Steeds vragen eerdere delen om een aanpassing, een verbetering. Het boek zoals het er nu uitziet, lijkt niet op dat waarmee ik begon. Het is een proces als het leven zelf: moeizaam, enerverend, boeiend en waardevol.

  ‘Is je boek al klaar?’ krijg ik nu te horen. Eigen schuld, had ik het maar niet bekend moeten maken. Het heeft nu eenmaal tijd nodig.

  ‘Nee nog niet’.

   

  Schrijven doe je voornamelijk alleen en dat is fijn om te doen. Maar wat een geluk heb ik met de support van een wel heel bijzondere groep: Thysia Huisman, Jos Kuijs, Michel Bergh en ik, onder de professionele en bezielende leiding van schrijfster Pauline Slot. (o.a. Zuiderkruis, Dood van een thrillerschrijfster, Eerste liefde, laatste hart) Wij plukten haar van de Schrijversvakschool waar wij deel uitmaakten van een cursistenklas en vroegen of zij ons wilde begeleiden bij het schrijven van ‘een groter project’. Daarbij had ieder van ons een ander beeld voor ogen. Nu komen wij vijf of zes keer per jaar samen en bespreken onze vorderingen. Het is geweldig om te zien hoe ieder op eigen wijze verandert, groeit en zich verdiept. Het vertrouwen in elkaar is groot, lof en kritiek komen goed terecht. Het zal niet lang duren voor het eerste resultaat in de boekhandel ligt.

   

  Daarnaast spreken om de paar weken Frank Roemers en ik elkaar. Frank is een oude vriend en collega uit de theaterwereld en heeft eerder zijn Thomas, de vlieger en de luie wind voor kinderen uitgegeven. Een paar jaar geleden pakte hij de draad van het schrijven weer op en werkt nu aan een prachtige bundel autobiografische verhalen. Ook wij stimuleren elkaar in het toch wat eenzame schrijfproces en zien verrast hoe ver we gekomen zijn sinds een paar jaar geleden.

   

  Terug naar mijn schrijftafel en naar hoofdstuk vier. En dan? Illustreren? Uitgever? Wordt vervolgd.

  Lees meer >> | 294 keer bekeken

 • Waar gaat het over

  25 september 2019

  In de jaren 70 speelde ik Tika in de televisieserie Ti-ta-tovenaar. Dat heeft mij, ook door de vele herhalingen, enorme bekendheid gegeven.Tika groeide boven mijn hoofd uit als een avatar met blonde vlechten, waartegen ik mij vaak heb verzet. Maar ook in het dagelijks leven was ik de dochter van een soort tovenaar. Mijn vader was Toby Rix die in Nederland en daarbuiten bekend werd met zijn toeterix, het instrument dat hij opbouwde van oude autotoeters en koebellen. Ook mijn broer werd op zijn vijftiende in één klap beroemd met zijn singletje Ebbtide. Bekendheid in ons getalenteerde maar gecompliceerde gezin is dan ook een belangrijk thema in mijn boek.

  Voor mijzelf schreef ik al langer aan een autobiografie. Maar de dood van mijn broer, mijn veel jongere zusje en mijn oude vader, allemaal kort na elkaar, was voor mij de aanleiding om als enig overlevende  serieus aan het werk te gaan. En ook om dat niet voor mijzelf te houden.
      
  Het boek staat in de steigers. Twee van de vier of vijf hoofdstukken zijn ongeveer rond. Maar er is nog veel te doen.
      Wordt vervolgd...

   

  Lees meer >> | 354 keer bekeken

 • Boek in wording

  24 februari 2019

  In alle turbulentie om mij heen, zijn mijn kwasten stil komen te liggen. Voor hoe lang kan ik nog niet zeggen, vulpen en laptop hebben ze voor nu vervangen. Al mijn aandacht gaat naar een boek in wording. Daar heb ik nog geen plaatjes van. Ik hoop hier later meer te laten weten.

   

  Lees meer >> | 399 keer bekeken

 • Nooit te oud om te dansen

  19 december 2016

  Ook WG Kunst Kerstsale, met 100 deelnemende kunstenaars, was een succes. Voor de organisatoren er van – er waren nog twee dagen toegevoegd – en voor mij. Er zijn in die eerste twee dagen maar liefst 4 van de 5 etsen verkocht. Ik merk dat vooral de dansers aanslaan.

  Zij hebben dan ook mijn hart. Al eerder hield het onderwerp mij bezig, wat resulteerde in een aantal aquarellen. Maar met het etsen pakte ik de draad weer op.

   

  Die dansers.

   

  Aanleiding is een groep oudere klassieke dansers. Of liever gezegd, dansers met de eeuwige jeugd tussen de veertig en de tachtig jaar. Elke zaterdagochtend komen zij bijelkaar in een dansstudio om hun technieken bij te houden onder leiding van verschillende leraren. Ik mocht een paar keer komen schetsen. Wat me trof was de schoonheid van het onvolmaakte. Bij klassieke dansers denk je aan jeugd en perfectie. Hier zag ik iets dat daar bovenuit steeg, wat mij inspireerde tot het maken van dr reeks "Nooit te oud om te dansen". Herinnering aan mijn eigen jeugdopleiding bij het Schapino ballet hielp een handje.

   

  Lees meer >> | 859 keer bekeken

 • Exposeren

  30 november 2016

  De expositie in De Stoker loopt. Alles hangt er mooi bij en de opening was geanimeerd en succesvol. Nu doe ik eerst mee aan de Kerst Sale van WG Kunst op 17 en 18 december met 1 tot 3 etsen. Dan in mei 2017 aan Kunst Kijk op Goeree-Overflakkee. Een uitgebreide expositie, verdeeld over verschillende  lokaties op het hele eiland.

  Lees meer >> | 881 keer bekeken

 • Vilt & Grafiek

  16 november 2016

  Henk heeft minstens 16 nieuwe lijsten gemaakt en bijna alle etsen zijn ingelijst. Een expositie heeft altijd meer voeten in aarde dan je vantevoren inschat. Lijsten maken, passepartouts snijden, nieuwe afdrukken op nieuw papier en met nieuwe inkt goochelen. Terwijl ik met mijn 'oude' dansers de schoonheid van het onvolmaakte bezing, wil ik ze toch zo perfect mogelijk presenteren.

  Maar nu is het bijna zo ver. Op zaterdag 26 november vanaf 16:00 uur openen wij onze gezamenlijke expositie :

  VILT & GRAFIEK. Nieuw werk van Jo-anne Kobald, Kees Artntzen en mijzelf.

  Het werk is te zien van 25 november december 2016 in De Stoker en tot 10 januari blijft het tijdens de winterstop in de galerie hangen. Meer is te lezen hier op de Stokersite

  Lees meer >> | 906 keer bekeken

 • 25-jarig jubileumfeest

  2 oktober 2016

  Het 25-jarig jubileumfeest van De Stoker was geweldig.
  Een zee van bloemen kwam binnen.
  Speciaal voor ons feest, zo leek het, werd er een steiger tegen ons pand geplaatst, waar we handig de vlaggetjes aan konden hangen.
  Er werd op de etalageruit geschreven en getekend.
  Er hingen en stonden 24 totaal verschillende kunstwerken harmonieus in de ruimte.
  Kunstwerk nr 25 was de grote verrassing in de gestalte van Jorien Röling die na haar bevlogen speech over wat er gebeurde sinds 1991, zich de kunst van het lijf liet rukken. Verrukkelijke kleine cadeautjes, gretig weggegrist door een dankbaar publiek. Ik ben blij dat ik deel uitmaak van dit inspirerende collectief.

  We gaan opgeruimd het zesentwintigste jaar in, voor mij het 11e, en nu weer tijd om mij te concentreren op mijn eerste grafiek expositie, eind november.

  Lees meer >> | 869 keer bekeken

 • Meer blogs >>