• De Tovenaarsdochter website

  7 juni 2022

  Hugo Maerten heeft een website gemaakt voor mijn autobiografie. Te zien zijn: foto's, Audio/video, interviews, recensies, een bestelknop en... gesneuvelde teksten. Teksten die het verhaal kon missen, maar hier iets toevoegen.

  De Tovenaarsdochter

  Na vier jaar schrijven, uitgever zoeken, (laten) analyseren, alles weer omgooien en opnieuw beginnen, is het er dan. Een website waardig. 

  Lees meer >> | 61 keer bekeken

 • De Tovenaarsdochter boekpresentatie

  17 mei 2022

  De Tovenaarsdochter, Maroesja Lacunes

  ISBN: 9789083096155

  Aantal pagina's: 296, paperback, € 24,99

  Te bestellen via je (online) boekhandel of rechtstreeks info@uitgeverijgist.nl

  Op zaterdag 28 mei staat een uitgebreid artikel in PS van Het Parool

  en een kleiner in Mezza van het AD

  Op zaterdag 28 mei zal De Tovenaarsdochter  worden gepresenteerd in

  De Nieuwe Boekhandel

  Bos en Lommerweg 227

  1055 DT Amsterdam

  Tijd: 15:00 - 17:00 uur

  Na afloop borrelen en signeren. Graag aanmelden door een mailtje te sturen naar info@denieuweboekhandel.nl                          Ik word geïnterviewd door Marjolijn de Cocq (chef boeken Parool)

  Lees meer >> | 58 keer bekeken

 • Eindredactie

  2 april 2022

  Deze week werkt Eus Wijnhoven aan de eindredactie van mijn autobiografie van De tovenaarsdochter. Hij laat weten:
   
  "Velen kennen 'Tika' als het eeuwig jonge meisje, of als dochter van Toby 'toeterix' Rix. Dit 'meisje' heeft onvoorstelbare teleurstellingen in haar leven moeten verwerken. Nu, op 76-jarige leeftijd, lijkt haar leven eindelijk in rustiger vaarwater te zijn beland. Het boek verschijnt eerste helft juni bij Uitgeverij GiST."
   
  Bij de foto: het gezin in de studio jaren vijftig. vlnr: Toby Rix (Tobias Lacunes), echtgenote Sid, zoon Geertjan Lacunes (Jerry Rix) en dochter Maroesja Lacunes.

  Lees meer >> | 71 keer bekeken

 • De tovenaarsdochter

  25 februari 2022

  Een dikke twee jaar later kan ik woord houden. Na stilte tijdens de lockdowns, stilte vanuit de uitgevers, stilte op mijn blog (maar met een hoop reuring daaronder) kwam GiST op mijn pad. Een uitgeverij met een missie die zich richt op auteurs van 50 jaar en ouder om ‘hun schat aan levenservaring’. Het klikte meteen. Zie http://www.uitgeverijgist.nl

  ‘Dan doe ik dit… en alles staat stil!’ Als tovenaarsdochter Tika in de televisieserie TiTa Tovenaar loste Maroesja Lacunes problemen op door de tijd stil te zetten. Pas nu, bijna 50 jaar later, zet zij de tijd echt stil. Na een leven als actrice kijkt ze terug op waar zij vandaan komt: een artiestengezin vol buitenbeentjes die om voorrang streden. Het lawaaiigste lid was vader Toby Rix, die ooit internationaal furore maakte met zijn toeterix. Inmiddels is Maroesja, oudste dochter, als enige nog over. Wat ziet zij nu alles stilstaat? Wat blijft over als het spel van liefhebben en verlaten is uitgespeeld? De tovenaarsdochter is een familieverhaal over de prijs van talent, de zeggingskracht van geheimen en van onherstelbaar doorgesneden banden.
  Verwacht zomer 2022

   

  Lees meer >> | 118 keer bekeken

 • Nawoord

  9 november 2020

  En met het nawoord ben ik dan toch aan een punt gekomen vanwaar wat het boek moet worden gerealiseerd. Worden, omdat ook na het laatste woord nog veel te doen staat. Waaronder een redactie, het na laten kijken op spelfouten, het vinden van een geschikte uitgever. Dit laatste vraagt nog meer geduld. En vertrouwen. Deze tijd is nou niet de meest gunstige om een uitgever te verleiden tot publicatie. Maar echt, het komt er aan!

  Lees meer >> | 318 keer bekeken

 • Laatste deel?

  6 september 2020

  Heel Amsterdam was zijn huis aan het ruimen, dat heb ik niet gedaan, hoewel wij net zo goed aan nieuwe matrassen toe zijn. En hoewel de pandemie en lock-down ook alle gelegenheid gaven rustig thuis te blijven en door te werken, wilde het met de concentratie niet altijd lukken. Toch is deel 4 een mooi geheel geworden. Het boek zou hiermee geschreven kunnen zijn... of komt er nog een toegift?

      

  Lees meer >> | 298 keer bekeken

 • Tika en mijn atelier

  4 maart 2020

  Hoe is het om een icoon te zijn?

  Ik heb de eer om tussen Noord Hollands iconen ze zijn geplaatst in de vorm van een interview met Robert Jan de Boer van 4 minuten in mijn atelier.
  NH nieuws iconen wordt vandaag, woensdag 4 maart uitgezonden op NH Media (voorheen RTV NH en RTV Noord-Holland). De eerste keer op tv om 17.20 uur, met een herhaling ieder uur.

  Directe link naar:
  NH Nieuws: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/263049/actrice-maroesja-lacunes-ik-bleef-tika-uit-tita-tovenaar-wat-ik-ook-deed

  Je kunt het altijd weer terugvinden via https://www.nhnieuws.nl/iconen

  Lees meer >> | 454 keer bekeken

 • Deel 4

  26 februari 2020

  Het begin van het vierde en laatste deel is gemaakt. Maar daarmee is het eind nog niet in zicht. Steeds duiken nieuwe herinneringen en feiten op. Oudere moeten bezinken. Steeds vragen eerdere delen om een aanpassing, een verbetering. Het boek zoals het er nu uitziet, lijkt niet op dat waarmee ik begon. Het is een proces als het leven zelf: moeizaam, enerverend, boeiend en waardevol.

  ‘Is je boek al klaar?’ krijg ik nu te horen. Eigen schuld, had ik het maar niet bekend moeten maken. Het heeft nu eenmaal tijd nodig.

  ‘Nee nog niet’.

   

  Schrijven doe je voornamelijk alleen en dat is fijn om te doen. Maar wat een geluk heb ik met de support van een wel heel bijzondere groep: Thysia Huisman, Jos Kuijs, Michel Bergh en ik, onder de professionele en bezielende leiding van schrijfster Pauline Slot. (o.a. Zuiderkruis, Dood van een thrillerschrijfster, Eerste liefde, laatste hart) Wij plukten haar van de Schrijversvakschool waar wij deel uitmaakten van een cursistenklas en vroegen of zij ons wilde begeleiden bij het schrijven van ‘een groter project’. Daarbij had ieder van ons een ander beeld voor ogen. Nu komen wij vijf of zes keer per jaar samen en bespreken onze vorderingen. Het is geweldig om te zien hoe ieder op eigen wijze verandert, groeit en zich verdiept. Het vertrouwen in elkaar is groot, lof en kritiek komen goed terecht. Het zal niet lang duren voor het eerste resultaat in de boekhandel ligt.

   

  Daarnaast spreken om de paar weken Frank Roemers en ik elkaar. Frank is een oude vriend en collega uit de theaterwereld en heeft eerder zijn Thomas, de vlieger en de luie wind voor kinderen uitgegeven. Een paar jaar geleden pakte hij de draad van het schrijven weer op en werkt nu aan een prachtige bundel autobiografische verhalen. Ook wij stimuleren elkaar in het toch wat eenzame schrijfproces en zien verrast hoe ver we gekomen zijn sinds een paar jaar geleden.

   

  Terug naar mijn schrijftafel en naar hoofdstuk vier. En dan? Illustreren? Uitgever? Wordt vervolgd.

  Lees meer >> | 403 keer bekeken

 • Waar gaat het over

  25 september 2019

  In de jaren 70 speelde ik Tika in de televisieserie Ti-ta-tovenaar. Dat heeft mij, ook door de vele herhalingen, enorme bekendheid gegeven.Tika groeide boven mijn hoofd uit als een avatar met blonde vlechten, waartegen ik mij vaak heb verzet. Maar ook in het dagelijks leven was ik de dochter van een soort tovenaar. Mijn vader was Toby Rix die in Nederland en daarbuiten bekend werd met zijn toeterix, het instrument dat hij opbouwde van oude autotoeters en koebellen. Ook mijn broer werd op zijn vijftiende in één klap beroemd met zijn singletje Ebbtide. Bekendheid in ons getalenteerde maar gecompliceerde gezin is dan ook een belangrijk thema in mijn boek.

  Voor mijzelf schreef ik al langer aan een autobiografie. Maar de dood van mijn broer, mijn veel jongere zusje en mijn oude vader, allemaal kort na elkaar, was voor mij de aanleiding om als enig overlevende  serieus aan het werk te gaan. En ook om dat niet voor mijzelf te houden.
      
  Het boek staat in de steigers. Twee van de vier of vijf hoofdstukken zijn ongeveer rond. Maar er is nog veel te doen.
      Wordt vervolgd...

   

  Lees meer >> | 464 keer bekeken

 • Boek in wording

  24 februari 2019

  In alle turbulentie om mij heen, zijn mijn kwasten stil komen te liggen. Voor hoe lang kan ik nog niet zeggen, vulpen en laptop hebben ze voor nu vervangen. Al mijn aandacht gaat naar een boek in wording. Daar heb ik nog geen plaatjes van. Ik hoop hier later meer te laten weten.

   

  Lees meer >> | 505 keer bekeken

 • Meer blogs >>