Een kwart eeuw De Stoker (met stookvergunning).


 

Tien jaar geleden viel ik hier met mijn neus in de boter nadat ik uit mijn oude studio in Focus weg moest. Onderstaand persbericht geeft een aardig beeld van dit bijzondere collectief.


 

Op vrijdag 30 september 2016 viert kunstenaarsinitiatief De Stoker zijn 25 jarig bestaan.

Om 16 uur is het feest! De expositie is vervolgens 4 weken lang elke vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur te zien.

Alweer 25 jaar geleden werd een flinke keramiekoven geplaatst in de kelder van een voormalige sigarenzaak. Een nieuwe naam werd op de deur geschroefd onder het oude bordje: Stookvergunning. Keramisten en andere kunstenaars trokken in en toonden hun werk in de etalage. De winkel werd galerie. Kunstenaars van buiten kwamen ook exposeren. En meer dan dat: er werden bijzondere projecten georganiseerd, kunstenaars-maaltijden geserveerd, cursussen en schilderssessies gegeven. Ook de mooie tuin werd regelmatig bij dit alles betrokken.

De Stoker werd broedplaats en een begrip in De Baarsjes en daarbuiten.

Van de lange rij exposanten uit die jaren komen er 25 terug om dit zilveren bestaan te vieren. Met een feestelijke expositie van tekeningen, schilderijen, grafiek, ruimtelijk werk, bewegende collages, wanddecoraties, projecten, humor, ernst. En ja ook nog keramiek, de tuin staat vol met insectenhuisjes!


Sinds 1991 heeft De Stoker heel wat kunstenaars gehuisvest: keramisten, houtbewerkers, schilders, een illustrator, beeldhouwers, een kostuum-ontwerpster, een viltmaker, een multimedia kunstenaar en meer. De ateliers werden gedeeld en voortdurend aangepast, evenals de voormalige winkel.

En dat niet alleen: er werden happenings georganiseerd die de hele buurt in beroering brachten en waar nu nog over gesproken wordt.

- Tijdens de ‘Art & Dinerwalk’ werd het diner genoten in diverse kunstlocaties in de Baarsjes begeleid door de mobiele minibar.

- ‘Focus op het Rembrandtpark’ was een tentoonstelling ter ondersteuning van de protesten tegen een wegaanleg in het park.

- Met de ‘Geheime Tuinenroute’ werden gesloten binnentuinen geopend waarin verrassende kunstwerken te zien waren. De minituinen wedstrijd in de Kas Kerweer trok veel belangstellenden.

- Galerie, tuin en atelier veranderde in een insectenhuisjesmuseum.
 

De galerie onderging nogal eens wat metamorfoses:

- De etalage veranderde regelmatig in een openbaar portret-atelier (Portretmaand in De Stoker)

- De Stoker nam afscheid van Stadsdeel De Baarsjes als een 'redaxxxiekamer' waar een underground magazine werd gemaakt (Het Kanon van de Baarsjes)

- Hele wanden veranderden in een stripverhaal tijdens ‘Mello Six fait le mur’


 

De Witte de Withstraat kent intussen meer ateliers, galeries en ambachtelijke winkels. Vaak met mooie tuinen die tijdens open dagen te bezichtigen zijn. Het is een gewilde buurt geworden.

Binnen alle veranderingen die hebben plaatsgehad in 25 jaar, heeft De Stoker steeds een eigen gezicht gehad. Er wordt gewerkt en tentoongesteld in een ongedwongen sfeer die kunstenaar en publiek zonder poespas bij elkaar brengt en terug doet komen. Dat gaan we vieren!


 

Galerie De Stoker

Witte de Withstraat 124 huis

1057 ZH Amsterdam

e-mail: galeriedestoker@google.com

website: www.destoker.nl


 

 

Reageer op dit bericht